Ανεξάρτητα του τόπου κατοικίας σας ή των προορισμών που σας ελκύουν, ο κόσμος είναι γεμάτος νόστιμα πιάτα που δεν περιέχουν κρέας. Ακόμα κι αν δεν είστε χορτοφάγοι, σίγουρα θα απολαύσετε αυτά τα χορτοφαγικά πιάτα από κάθε γωνία του πλανήτη!
Gado-Gado, Ινδονησία
Στα ινδονησιακά, το gado-gado σημαίνει μίξη-μίξη. Αυτό το πιάτο περιέχει ένα πολύχρωμο μείγμα λαχανικών, όπως πατάτες, φασόλια, λαχανάκια, σπανάκι, καλαμπόκι και λάχανο. Προστίθεται επίσης τόφου, τέμπε (προϊόν σόγιας), βραστά αυγά και στη συνέχεια αναμειγνύεται με σάλτσα φιστικιών. Gado-Gado μπορείτε να παραγγείλετε στη Τζακάρτα, ενώ οι περισσότερες πόλεις της Ινδονησίας έχουν τις δικές τους παραλλαγές αυτού του εξαιρετικά δημοφιλούς πιάτου.
Tortilla Español, Ισπανία
Το Tortilla Español είναι ένα από τα πιο δημοφιλή κι αγαπημένα πιάτα σε όλη την Ισπανία. Είναι πολύ συνηθισμένο να απολαμβάνει κανείς ένα μικρό κομμάτι με κόκκινο κρασί το απόγευμα. Τρία απλά συστατικά αποτελούν τη βασική συνταγή: πατάτες, αυγά και κρεμμύδι. Μερικές φορές προσθέτουν ντομάτες και πιπεριές. Η τορτίγια ψήνεται με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Πρόκειται για ένα αφράτο και τέλειο πιάτο για να δοκιμάσετε στην Ισπανία.
Σπρινγκ Ρολς Λαχανικών, Κίνα
Στην Κίνα, τα σπρινγκ ρολς μπορείτε να τα βρείτε τηγανιτά ή όχι, με μεγάλη ποικιλία σε γεμίσεις. Οι χορτοφάγοι μπορούν να απολαύσουν σπρινγκ ρολς λαχανικών γεμιστά με λάχανο, καρότο, μαρούλι, αγγούρι και λαχανάκια. Οι πιθανοί συνδυασμοί είναι ατελείωτοι κι όταν προσθέτετε την κατάλληλη σως, αυτό το πιάτο απογειώνεται!
Kushari, Αίγυπτος
Το Kushari είναι το εθνικό πιάτο της Αιγύπτου και μπορείτε να το βρείτε σχεδόν παντού. Πρόκειται για έναν ασυνήθιστο συνδυασμό με μακαρόνια, ρύζι και φακές, επικαλυμμένα με πικάντικη σάλτσα ντομάτας. Συχνά προσθέτονται φασόλια και τηγανητά κρεμμύδια.
Pampoenkoekies, Νότια Αφρική
Αυτό το πιάτο της Νότιας Αφρικής περιλαμβάνει τηγανητές κολοκύθες, το οποίο σερβίρεται σαν πρωινό, ορεκτικό ή επιδόρπιο. Οι συνταγές ποικίλουν μεταξύ αλμυρού και γλυκού, με συνδυασμούς που περιέχουν κανέλλα, μοσχοκάρυδο και διάφορες γαρνιτούρες, όπως καραμέλα ή σιρόπι. Αυτό το πιάτο είναι ιδανικό για τις κρύες μέρες.
Caldo Verde, Πορτογαλία
Η αλήθεια είναι πως η πορτογαλική κουζίνα δεν είναι ιδιαίτερα φιλική προς τους χορτοφάγους, ωστόσο στη βόρεια Πορτογαλία, η σούπα Caldo Verde είναι ιδανική για ένα κρύο, χειμωνιάτικο βράδυ. Περιέχει λάχανο, πατάτες, κρεμμύδι κι ελαιόλαδο, ενώ μερικές φορές περιέχει και ντομάτα. Ορισμένες παραλλαγές περιέχουν ζωμό κρέατος, γι’ αυτό φροντίστε να ρωτήσετε το εστιατόριο πριν το παραγγείλετε. Παραδοσιακά μαγειρεύεται σε μεταλλικό δοχείο σε τζάκι και σερβίρεται σε πήλινο πιάτο. Μαζί με μία φέτα φρεσκοψημένο ψωμί, αυτή η σούπα είναι ιδανική για τους χειμερινούς μήνες.
Edamame, Ιαπωνία
Σήμερα το Edamame είναι ένα γνωστό πιάτου που σερβίρεται ως ορεκτικό σε όλο τον κόσμο. Στην πραγματικότητα είναι σόγια στον ατμό με αλάτι. Ακούγεται – κι είναι – απλό, ωστόσο είναι πολύ γευστικό.
Frijoles Negros, Μεξικό
Τα μαύρα φασόλια κατέχουν εξέχουσα θέση στη μεξικανική κουζίνα. Συχνά σερβίρονται ως συνοδευτικό πιάτο ή ως γέμιση σε τάκος ή μπουρίτος. Όμως, πιθανότατα ο καλύτερος τρόπος για να τα απολαύσετε είναι σε ένα πικάντικο στιφάδο, κατά προτίμηση με λεπτές φέτες αβοκάντο και κομμάτια κόλιανδρου.
Shakshouka, Ισραήλ
Το Ισραήλ προσφέρει αμέτρητα καταπληκτικά χορτοφαγικά πιάτα, αλλά το Shakshouka βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Πρόκειται για αυγά ποσέ που σερβίρονται με σάλτσα ντομάτας, πιπεριές, τσίλι, κρεμμύδι και κύμινο. Το Shakshouka σερβίρεται συχνά ως πρωινό, αλλά πολλοί το επιλέγουν για το βραδινό τους.
Papa a la Huancaina, Περού
Το Περού είναι ευλογημένο με περισσότερα από 4.000 είδη πατάτας κι έτσι, τα πιάτα με βάση την πατάτα αφθονούν. Το Papa a la Huancaina αποτελείται από βραστές κίτρινες πατάτες που σερβίρονται πάνω σε μαρουλόφυλλα, με καλαμπόκι, ελιές και βραστά αυγά. Μία κρεμώδης κι ελαφρώς πικάντικη σάλτσα τυριού συμπληρώνει το πιάτο.
Mi Quang, Βιετνάμ
Το Mi Quang είναι ένα νόστιμο πιάτο με βάση τα νούντλς, μαγειρεμένα με κουρκουμά. Τυπικά, περιλαμβάνει φρέσκα λαχανικά, όπως διόσμο, βασιλικό, κόλιανδρο, φύλλα μπανάνας και μαρούλι. Θα βρείτε και παραλλαγές με χοιρινό, κοτόπουλο, μοσχάρι, γαρίδες και ψάρι, ωστόσο πάντα υπάρχει στο μενού η χορτοφαγική επιλογή.
Ζυμαρικά Trofie με πέστο, Ιταλία
Τα ζυμαρικά trofie είναι κοντά, λεπτά και στριφτά μακαρόνια από τη Λιγυρία στη βόρεια Ιταλία. Συνήθως συνοδεύονται με φρέσκια σάλτσα πέστο κι απολαμβάνονται με κόκκινο κρασί.
Dal Tadka, Ινδία
Το Dal είναι ένα βασικό στοιχείο της ινδικής κουζίνας, όπως θα διαπιστώσετε, καθώς διαφορετικές περιοχές προσφέρουν παραλλαγές αυτού του εθνικού πιάτου. Όλα τα dal περιλαμβάνουν φακές μαγειρεμένες με υπέροχα μπαχαρικά, όπως κουρκουμά, μασάλα και κόλιανδρο. Συχνά προστίθενται λαχανικά όπως κρεμμύδια, τζίντζερ και ντομάτες. Σερβίρεται με ρύζι, ενώ είναι ιδανικό να το συνοδεύσετε με Mango Lassi στα εστιατόρια της Βομβάης.
Γευστικά πιάτα κι αμέτρητοι συνδυασμοί είναι κρυμμένοι σε κάθε γωνιά της γης και σας περιμένουν να τους ανακαλύψετε. Για τα καλύτερα μακρινά κι εξωτικά ταξίδια, επικοινωνήστε με το Joy Tours και πραγματοποιήστε το ταξίδι των ονείρων σας!