Επιλογή Σελίδας

Μια αναλυτική ξενάγηση στην Αγιά Σοφιά

από | Οκτ 16, 2013 | Hot Tips, Ασια

Γνωρίστε την Αγία Σοφία, το σήμα κατατεθέν της Κωνσταντινούπολης!
Η Κωνσταντινούπολη, στα όρια μεταξύ Ανατολής και Δύσης και με τον ουρανό της  κατάσπαρτο από τρούλους και μιναρέδες, υπήρξε η αγαπημένη πόλη του συγγραφέα του Μποντ, Ίαν Φλέμιγκ. Αποτέλεσε το  σκηνικό για τις ταινίες From Russia with Love (1963)  και The World is Not Enough (1999), ενώ, κατά την 50η επέτειο από την πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση του James Bond, επιλέχθηκε για τις βασικές σκηνές της τελευταίας του ταινίας, Skyfall (2012).
Από τα πολλά αρχαία θαύματα της Κωνσταντινούπολης, το πιο φημισμένο είναι η Αγία Σοφία.  Τα τελευταία 77 χρόνια λειτουργεί ως μουσείο ενώ, πριν από αυτό, ήταν το θρησκευτικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης και του κόσμου για περισσότερο από 1400 χρόνια.  Ο ναός εγκαινιάσθηκε το 537 από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α΄, φιλοδοξία του οποίου ήταν ο ναός να ξεπεράσει  σε μέγεθος κάθε προηγούμενο οικοδόμημα της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας. Ο θρύλος αναφέρει ότι όταν μπήκε στο ναό ο Ιουστινιανός αναφώνησε «Δόξα τω Θεώ τω καταξιώσαντί με τοιούτον έργον επιτελέσαι. Νενίκηκά σε, Σολομών!», θέλοντας έτσι να εκφράσει το θαυμασμό του για το μνημείο το οποίο ήταν πιο θαυμαστό από τον Ναό του Σολομώντα στα Ιεροσόλυμα. Κατά την εποχή της άλωσης της Πόλης το 1453 από τους Οθωμανούς, η Αγία Σοφία ήταν το μεγαλύτερο κτίριο στο κόσμο, και αποτέλεσε το προσχέδιο για το διάσημο γείτονά της, Μπλε Τζαμί.
aya-sofya-inside

Η Αυτοκρατορική Πύλη
Η μεγαλύτερη πύλη της Αγίας Σοφίας είναι η αποκαλούμενη Αυτοκρατορική Πύλη, την οποία αρχικά χρησιμοποιούσαν μόνο οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες και η ακολουθία τους.  Ο θρύλος αναφέρει ότι είναι φτιαγμένη από τη ξυλεία της Κιβωτού του Νώε – είναι γνωστό ότι ο  αυτοκράτορας Ηράκλειος κατά τον 7ο αι. αναζητούσε τη κιβωτό στα βάθη της ανατολικής Μ. Ασίας. Επάνω από τη πύλη βρίσκεται ένα από τα λαμπρότερα ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας, ο Χριστός ο Παντοκράτωρ.

Ο Ομφαλός
Αυτές οι στρογγυλές μαρμάρινες πλάκες συνιστούν τον Ομφαλό – το μέρος στο οποίο γινόταν η τελετή της στέψης των αυτοκρατόρων.  Οι βυζαντινοί θεωρούσαν τους εαυτούς τους φυσικούς διαδόχους της αρχαίας Ρώμης, μετά τη διαίρεση της Ρωμαικής αυτοκρατορίας σε ανατολικό και δυτικό τμήμα κατά τον 4ο αι. μ.Χ. Πράγματι, οι βυζαντινοί της ανατολικής αυτοκρατορίας παρέμειναν στην εξουσία για σχεδόν μια χιλιετία περισσότερο από τους δυτικούς ομολόγους τους.

Τα ψηφιδωτά
Στο υψηλότερο διάζωμα, στο υπερώο του ναού, στεγάζονται τα πιο εντυπωσιακά ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας, μεταξύ των οποίων αυτό της αυτοκράτειρας Ζωής (11ος αι.). Αφού παντρεύτηκε για πρώτη φορά στα πενήντα της χρόνια, απέκτησε τρεις συζύγους. Ο πιο φημισμένος γάμος της ήταν με τον αυλικό της, την ίδια μέρα που πέθανε ο πρώτος της σύζυγος (λέγεται ότι δηλητηριάσθηκε). Το ψηφιδωτό άλλαζε διακριτικά μετά την άφιξη του κάθε νέου συζύγου.

Ο τρούλος
Η μεγαλύτερη αρχιτεκτονική κληρονομιά της Αγίας Σοφίας, είναι ο επαναστατικός στη σύλληψη και κατασκευή τρούλος της, που προοριζόταν να γίνει ο μεγαλύτερος, ψηλότερος και επιβλητικότερος τρούλος που είχε κατασκευασθεί μέχρι τότε, αν και ένα κατασκευαστικό λάθος οδήγησε στη πλήρη κατάρρευσή του από το σεισμό του 558. Σήμερα, ο τρούλος που υποστηρίζεται από 40 κίονες, είναι χαραγμένος με το στίχο από το Κοράνι: ‘’ο Αλλάχ είναι το φως του ουρανού και της γης’’.

Η εξέδρα του σουλτάνου
Κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε kulliye, ένα σύμπλεγμα τζαμιού και κοινωνικής ζωής, με τη κατασκευή θρησκευτικής σχολής, κουζίνας, ακόμη και δημοτικού σχολείου. Μια από τις σημαντικότερες προσθήκες που έγιναν στην Αγία Σοφία εκείνη τη περίοδο είναι το Sultan’s Loge, ένα υπερυψωμένο περίπτερο που χτίστηκε τον 18ο αι. και επέτρεπε στους Οθωμανούς σουλτάνους, να προσεύχονται στο τζαμί, χωρίς να τους βλέπει κανείς.

Η κλαίουσα στήλη
Η Αγία Σοφία μπορεί να μην αποτελεί πια τόπο λατρείας, αλλά μια δεισιδαιμονία –φέρεται να χρονολογείται  από την εποχή του Ιουστινιανού Α΄. Ο θρύλος λέει ότι εάν βάλετε τον αντίχειρά σας σε μια μικρή χάλκινη οπή που βρίσκεται στη ‘’κλαίουσα στήλη’’ και όταν τον βγάλετε είναι υγρός, τότε θα θεραπευθείτε από όλες τις ασθένειές σας. Οι κυνικοί από την άλλοι λένε, ότι τις πολυσύχναστες  ημέρες είναι πολύ πιθανόν να αποκτήσετε υγρό αντίχειρα από τα τόσα ιδρωμένα δάκτυλα που θα έχουν προηγηθεί πριν από εσάς.

Μη χάσετε την ευκαρία αν βρεθείτε στην Κωνσταντινούπολη να την επισκεφθείτε!
Η Αγία Σοφία βρίσκεται στη περιοχή Σουλτάναχμέτ της Κωνσταντινούπολης, είναι ανοιχτή για τους επισκέπτες κάθε μέρα εκτός από Δευτέρες, με είδοδο αξίας 11€.

Δείτε τις εκδρομές μας για Κωνσταντινούπολη, και ετοιμαστείτε να γνωρίσετε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πόλεις στον κόσμο!

[Πηγή]

Απρίλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Κατηγορίες

Newsletter

Κάρτα μέλους

Αποκτήστε τη ΔΩΡΕΑΝ και απολαύστε προνόμια και εκπτώσεις!