Επιλογή Σελίδας

Άνγκορ: Το διαμάντι της Καμπότζης

από | Μαρ 1, 2016 | Hot Tips, Ασια

Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι επισκέπτονται το Άνγκορ ετησίως και η επιλογή τους μόνο τυχαία δεν είναι. Τοποθετημένο στα βόρεια της Μεγάλης Λίμνης Tonle Sap και νότια από τους Λόφους Kulen, κοντά στο Siem Reap, αποτελεί το νούμερο ένα αξιοθέατο της Καμπότζης, αλλά και ένα από τα εκπληκτικότερα μέρη στον πλανήτη. Υπάρχουν περισσότεροι από χίλιοι ναοί στο Άνγκορ, από σωρούς ερειπίων μέχρι το εκπληκτικό Άνγκορ Βατ, κύριο αξιοθέατο της περιοχής. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι από τους πιο διάσημους παγκοσμίως και ένα ταξίδι στην Καμπότζη δε μπορεί να θεωρηθεί πλήρες χωρίς μια επίσκεψη στο Άνγκορ.

Ιστορία του Άνγκορ

Το Άνγκορ ιδρύθηκε από την αυτοκρατορία των Χμερ το 802 μ.Χ. και αποτέλεσε το κέντρο, αλλά και τη μεγαλύτερη πόλη της πανίσχυρης αυτής ινδουιστικής αυτοκρατορίας. Ο επιβλητικός ναός Άνγκορ Βατ κτίστηκε το 12ο αιώνα από το Βασιλιά Suryavarman Β’ ως προσωπικό του μαυσωλείο αφιερωμένο στην ινδουιστική θεότητα Vishnu.

Μετά το θάνατο του Suryavarman στα μέσα του 12ου αιώνα, ο γειτονικός λαός των Cham κατέκτησε το Άνγκορ και κατασκεύασε την περιτειχισμένη πόλη Άνγκορ Τομ.

Το μεγαλείο του Άνγκορ δεν ήταν αρκετό ώστε να ανακόψει την εισβολή των Ταϊλανδών το 15ο αιώνα, και οι τελευταίοι λεηλάτησαν την πόλη, αναγκάζοντας τους Χμερ να μεταφέρουν το κέντρο της αυτοκρατορία τους στη σημερινή πρωτεύουσα της Καμπότζης Πνομ Πενχ.

Το Άνγκορ κατακλύστηκε, σταδιακά, από το τροπικό δάσος, μέχρι που το ανακάλυψε και το μοιράστηκε με τον υπόλοιπο κόσμο, ο Γάλλος εξερευνητής Henri Mouhot το 1860. Δυστυχώς, πολλοί δυτικοί σύλησαν τους ναούς και είτε οικειοποιήθηκαν τους θησαυρούς τους είτε τους πούλησαν σε μουσεία.

Από το 1907 ξεκίνησε η αποκατάσταση του αρχαιολογικού χώρου, η οποία όμως διακόπηκε από τον καμποτζιανό εμφύλιο το 1970. Αφού αφαιρέθηκαν οι νάρκες μετά τον πόλεμο, οι εργασίες άρχισαν ξανά και συνεχίζονται έως και σήμερα.

Ναοί του Άνγκορ

Άνγκορ Βατ

Το Άνγκορ Βατ είναι το μεγαλύτερο θρησκευτικό μνημείο στον πλανήτη. Ο ναός περικλείεται από μια τεράστια τάφρο και η πρόσβαση γίνεται μόνο από έναν ανυψωμένο δρόμο που περνά από πάνω της. Το μόνο που φαίνεται από αυτό το σημείο είναι τα εξωτερικά τείχη με τους χαρακτηριστικούς κωνικούς πύργους τους.

Οι περισσότεροι, όταν ακούν το όνομα Άνγκορ Βατ, πιστεύουν πως πρόκειται για ένα τεράστιο σύμπλεγμα ναών. Στην πραγματικότητα, το Άνγκορ Βατ είναι το όνομα ενός γιγάντιου ναού που είναι ο πιο μεγαλειώδης και καλοδιατηρημένος στην περιοχή.

Ανγκορ Βατ

Ναός Bayon

Ο Ναός Μπαγιόν έχει τέσσερα μεγάλα σκαλιστά πρόσωπα που αντιστοιχούν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Ανγκορ Bayon

Αίθριο των Ελεφάντων

Γνωστό επίσης ως Βασιλικό Αίθριο, το Αίθριο των Ελεφάντων θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα του πρώιμου πολιτισμού των Χμερ. Χαρακτηριστικό του μήκους 350 και ύψους 2,5 μέτρων αίθριου είναι οι σκαλιστές μορφές ελεφάντων.

Αιθριο των ελεφαντων

Αίθριο του Λεπρού Βασιλιά

Το όνομά του οφείλεται σε ένα άγαλμα που βρέθηκε στην κορυφή του ύψους τριών μέτρων αίθριου. Το αντικείμενο του αγάλματος δεν έχει σχέση με το όνομα του αίθριου, όμως ο αποχρωματισμός και τα βρύα που κάλυψαν το άγαλμα έδωσαν στο αίθριο το όνομά του.

Ναος του λεπρου βασιλεια

Ναός Baphuon

O Baphuon είναι ένας ογκώδης ναός με τρία επίπεδα και κυκλική κορυφή. Όντας κτισμένος ως ινδουιστικός ναός, το 15ο αιώνα μετατράπηκε σε ναό του βουδισμού που σταδιακά εξελισσόταν στην κυρίαρχη θρησκεία της περιοχής. Το μέγεθός του και μόνο, ήταν ο λόγος που ο ναός κατέρρεε σταδιακά. Οι εργασίες για την αποκατάστασή του συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, παράλληλα με τις προσπάθειες ανάκαμψης του καμποτζιανού κράτους.

Ναος του Baphuon

Ναός Ta Prohm

Ο περικυκλωμένος από βλάστηση ναός που το αρχικό του όνομα Rajavihara, σήμαινε “Βασιλικός Ναός” κτίστηκε στα τέλη του 12ου και στις αρχές του 13ου αιώνα. Ο ναός μεταδίδει μια αίσθηση απόκοσμη που κάνει τον επισκέπτη να θέλει να τον εξερευνήσει.

Ναος Ta Prohm

Ναός Phimeanakas

Δυτικά του Αίθριου των Ελεφάντων και μέσα στους Βασιλικούς Κήπους βρίσκεται ο ναός Phimeanakas, γνωστός και ως «ναός των αστεριών». Κτίστηκε στα τέλη του 10ου αιώνα και το 12ο αιώνα απέκτησε τη σημερινή του μορφή με τις 3 Βαθμίδες, χάρη στο Βασιλιά Suryavarman Β’.

Ναος Phimeanakas

Κόστος

Ημερήσιο Εισιτήριο: $20
Εισιτήριο τριημέρου: $40

Η καλύτερη επιλογή είναι το εισιτήριο τριημέρου καθώς είναι δύσκολο έως αδύνατον να περιηγηθείτε στο συγκρότημα μέσα σε μία μόλις ημέρα.

Πρόσβαση

Ο καλύτερος τρόπος να φτάσετε στο Άνγκορ είναι με κάποιο ενοικιαζόμενο μέσο όπως: ποδήλατο, moto/tuk-tuk (μοτοσικλέτα-ταξί) με οδηγό ή αυτοκίνητο με οδηγό. Μπορείτε να νοικιάσετε οι ίδιοι αυτοκίνητο από το Siem Reap για περισσότερη άνεση.

Τα λεωφορεία που φτάνουν στο Άνγκορ είναι μόνο τουριστικά και τα δρομολόγιά τους αραιά, ενώ η περιοχή εξυπηρετείται από το κοντινό αεροδρόμιο του Siem Reap.

Φαγητό/Ποτό

Υπάρχουν εστιατόρια στο Άνγκορ, όμως τα περισσότερα τείνουν να είναι ακριβά. Μπορείτε να ρωτήσετε σχετικά τον οδηγό σας ή να προτιμήσετε κάποιο σνακ, καθώς υπάρχουν πολλοί πλανόδιοι πωλητές φαγητού κοντά σε κάθε μεγάλο ναό.

Θα συναντήσετε αρκετά παιδιά που θα προσπαθούν να σας πουλήσουν νερό. Να θυμάστε ότι οι τιμές δεν είναι σταθερές και είναι πάντα διαπραγματεύσιμες.

Διαμονή

Για τις αποδράσεις σας στην Καμπότζη επικοινωνήστε μαζί μας για ένα μοναδικό πακέτο φτιαγμένο στα μέτρα σας.

Απρίλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Κατηγορίες

Newsletter

Κάρτα μέλους

Αποκτήστε τη ΔΩΡΕΑΝ και απολαύστε προνόμια και εκπτώσεις!