Επιλογή Σελίδας

Όλα όσα δεν γνωρίζατε για το Central Park

από | Οκτ 11, 2015 | Hot Tips, Αμερικη

To Central Park είναι ένα τεράστιο αστικό πάρκο 3.3752 στρέμματα με περίπου 40 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.

Αλλά πόσο καλά ξέρετε πραγματικά την παιδική χαρά της Νέας Υόρκης;

Σας παρουσιάζουμε 15 μυστικά που θα σας εντυπωσιάσουν.

Μόνο μία ευθεία
Καθώς η Νέα Υόρκη είναι δομημένη σε ένα σύστημα πλέγματος, οι σχεδιαστές του Central Park, Frederick Law Olmsted και Calvert Vaux έκριναν σκόπιμο να κάνουν τα μονοπάτια και τους δρόμους μέσα στο πάρκο ελικοειδή για να δώσουν στους κατοίκους της πόλης ένα μέρος όπου θα μπορούσαν να περιπλανηθούν. Υπάρχει μόνο ένας ευθύς δρόμος σε ολόκληρο το πάρκο και αυτός είναι το Mall. Το 1/4 του μιλίου άνοιγμα είναι επίσης ο πλατύτερος πεζόδρομος του πάρκου και περικλείεται από αμερικανικές λεύκες που δημιουργούν έναν θόλο πάνω από το μονοπάτι.

Central Park

Ένας βυθισμένος θησαυρός
Το Central Park Reservoir προσφέρει εκπληκτική θέα στον ορίζοντα του Μανχάταν, αλλά αυτό δεν συνέβαινε πάντα. Για ένα χρονικό διάστημα, ένας αντιαισθητικός, 2,1 μέτρων, σιδερένιος φράχτης περικύκλωνε τα 424 στρέμματα του νερού, και εμπόδιζε τη θέα. Όταν δύτες πήραν την άδεια να βουτήξουν στη δεξαμενή, ανακάλυψαν, 12 μέτρα κάτω από την επιφάνεια, ένα μεγάλο κομμάτι του αρχικού φράχτη που κάποτε την περιέβαλλε. Αυτή η ανακάλυψη ενέπνευσε το Central Park Conservancy για την ανέγερση του φράχτη που βρίσκεται σήμερα, ο οποίος είναι ένα αντίγραφο του πρωτότυπου. Το 1994, η δεξαμενή μετονομάστηκε σε Jackie Kennedy Onassis Reservoir για να τιμήσει την πρώην πρώτη κυρία. Είναι μία από τις πολλές προσωπικότητες που έχουν έτρεχε στην 1,58 μιλίων διαδρομή που περιβάλλει τη δεξαμενή.

Central Park λιμνη

Ο σχεδιασμός επεκτάθηκε
Το Central Park γνώρισε μια αρκετά μεγάλη έκρηξη ανάπτυξης το 1863. Μέχρι τότε, το πάρκο είχε σταματήσει στο δρόμο 106th Street αλλά οι σχεδιαστές του, Frederick Law Olmsted και Calvert Vaux, αποφάσισαν να το συνεχίσουν βορειότερα έως την 110th Street. Δεν είχαν συμπεριλάβει το πρόσθετο βόρειο τμήμα του πάρκου στον αρχικό τους σχεδιασμό, γιατί δεν πίστευαν ότι η μεγάλη προεξοχή βράχου και το τέλμα πίσω από αυτή, το οποίο είναι σήμερα το Harlem Meer, θα μπορούσε να γίνει όμορφη. Αλλά τότε συνειδητοποίησαν ότι η γη σε εκείνο το σημείο δεν είχε καμία αξία και έτσι το συμπεριέλαβαν στο πάρκο και τώρα είναι μια από τις πιο όμορφες και αγαπημένες γωνιές του Central Park.

Central Park παλια

Ο κήπος του Σαίξπηρ
Τι πιο ρομαντικό από τα λουλούδια; Πόσο μάλλον τα λουλούδια που διάλεξε με το ίδιο του το χέρι ο Σαίξπηρ. Αυτά μπορείτε να τα βρείτε στο Shakespeare Garden που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του πάρκου μεταξύ 79th και 80th Streets. Όλα τα λουλούδια που αναπτύσσονται στοn 16 στρεμμάτων κήπο έχουν αναφερθεί σε κάποιο από τα λογοτεχνικά έργα του βάρδου και θα βρείτε και μια πινακίδα με το αντίστοιχο απόσπασμα εκεί κοντά. Ένα άλλο λιγότερο γνωστό γεγονός είναι ότι υπάρχει πάντα κάτι που ανθίζει εδώ κατά τις 365 ημέρες του έτους.

Central Park κηπος Σεξπιρ

Το παγκάκι των ψιθύρων
Υπάρχει επίσης ένα σπουδαίο σημείο για την ανταλλαγή μυστικών μέσα στο κήπο του Σαίξπηρ. Μαζί με έναν φίλο σας πηγαίνετε στην κορυφή του κήπου, όπου θα βρείτε αυτό το μοναδικό, από πέτρα παγκάκι. Καθίστε ο ένας στο ένα άκρο και ο άλλος στο άλλο, βάλτε το στόμα σας κοντά στον πάγκο και ψιθυρίστε κάτι. Ο φίλος σας θα ακούσει πεντακάθαρα το μήνυμα καθώς ο ήχος ταξιδεύει μέσα από τον πάγκο. Απλά βεβαιωθείτε ότι δεν κάθεται κανείς μεταξύ σας, δημιουργώντας παρεμβολές.

Central Park παγκακι ψυθιρων

Το Great Lawn είχε νερό
H 220 στρεμμάτων περιοχή Great Lawn του Central Park έχει φιλοξενήσει συναυλίες με θρύλους της μουσικής σκηνής από τον Simon και Garfunkel μέχρι τον Jay Z και την Beyonce, μαζί με αμέτρητα πικ-νικ και φρίσμπι στον αέρα. Η εντυπωσιακή περιοχή με τον χλοοτάπητα δεν ήταν μέρος του αρχικού σχεδιασμού των Olmsted και Vaux. Μέχρι τη δεκαετία του 1930, ένα σώμα νερού, η Δεξαμενή του Κρότωνα, καταλάμβανε τον χώρο. Τότε γεμίστηκε με μπάζα από τους σταθμούς μετρό Rockefeller Center και 8th Avenue, οι οποίοι ήταν και οι δύο υπό κατασκευή εκείνη την χρονική στιγμή.

Central Park πικ-νικ στο εδαφος

Οι καταρράκτες του Central Park
Το καλύτερο κρυμμένο μυστικό βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του πάρκου. Οι περισσότεροι επισκέπτες δεν φτάνουν μέχρι εκεί, αλλά εκείνοι που το κάνουν πέφτουν πάνω σε μερικά από τα κρυμμένα διαμάντια του πάρκου, συμπεριλαμβανομένων των καταρράκτες στο Ravine, μέρος των 360 στρεμμάτων North Woods. Οι Olmsted και Vaux σχεδίασαν αυτό το τμήμα του πάρκου, συμπεριλαμβανομένων των τεχνητών καταρρακτών ώστε να μοιάζουν με τα βουνά Adirondacks.

Central Park Καταρρακτες

Οι φανοστάτες σας οδηγούν
Αν ποτέ αισθανθείτε ότι χαθήκατε, πράγμα πολύ πιθανό, απλά κατευθυνθείτε στο πλησιέστερο φανοστάτης. Υπάρχουν 1.600 σε όλο το πάρκο και ο καθένας μπορεί να ρίξει φως στο δρόμο σας. Πάνω σε αυτούς, θα δείτε τέσσερις αριθμούς. Τα δύο πρώτα ψηφία σας ενημερώνουν για τον πλησιέστερο δρόμο και οι άλλοι δύο σας δείχνουν αν είστε στην ανατολική ή τη δυτική πλευρά. Οι ζυγοί αριθμοί σημαίνουν ανατολικά και οι μονοί σημαίνουν δυτικά.

Central Park Φαναρια

Το αληθινό άλογο του καρουζέλ
Το καρουσέλ στο Central Park είναι ένα δημοφιλές σημείο σήμερα, αλλά το αρχικό διέθετε ένα πραγματικό τετράποδο ζώο. Από το 1873 έως το 1921, τα άλογα που ανέβαιναν οι επισκέπτες ήταν ακόμα ξύλινα. Κάτω από το καρουσέλ υπήρχε κρυμμένο ένα ζωντανό μουλάρι ή άλογο που έκανε το καρουσέλ να κινείται. Τα ζώα σταματούσαν και ξεκινούσαν όταν ο χειριστής χτυπούσε το πάτωμα. Το σημερινό καρουσέλ, που είναι το τέταρτο στην ιστορία του πάρκου, ανακαλύφθηκε από το Τμήμα Πάρκων εγκαταλελημένο σε ένα παλιό βαγόνι στο Coney Island. Χτισμένο το 1908, είναι ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας.

Central Park Καρουσελ

Το ψάρεμα επιτρέπεται
Λίγοι γνωρίζουν ότι η αλιεία επιτρέπεται στο Central Park και ότι το Harlem Meer, που βρίσκεται στο βόρειο άκρο άκρο του πάρκου, είναι το καλύτερο μέρος για να ρίξετε την πετονιά σας. Αυτό το σώμα του νερού είναι φιλοξενεί κυπρίνους, γατόψαρα, λαβράκια, σπαράκια, λούτσους και πολλά άλλα ψάρια. Μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου, το κοντινό Charles A. Dana Discovery Center νοικιάζει εξοπλισμό αλιείας δωρεάν με την ταυτότητα σας και παρέχει το δόλωμα. Υπάρχει ένας περιορισμός μόνο. Τα ψάρια που πιάνονται θα πρέπει να απελευθερώνονται αμέσως και απαγορεύεται να τα πάρετε μαζί σας.

Central Park Ψαρεμα

Ένα δάκρυ για τον Λένον
Φυσικά, όλοι γνωρίζουν ότι το τμήμα Strawberry Fields του πάρκου είναι ένας φόρος τιμής στον εκλιπόντα μουσικό John Lennon, ο οποίος πυροβολήθηκε θανάσιμα στις 8 του Δεκέμβρη του 1980 κοντά στην είσοδο του διαμερίσματός του στη Νέα Υόρκη στην West 72nd Street. Από την αφιέρωσή του το 1985, το Strawberry Fields, το οποίο πήρε το όνομά του από το τραγούδι “Strawberry Fields Forever”, έχει κερδίσει αμέτρητους επισκέπτες. Πολλοί αφήνουν λουλούδια, αρκουδάκια και φωτογραφίες του Lennon στο μωσαϊκό “Imagine”, αλλά αν θα μπορούσε κανείς να πάρει μια πανοραμική θέα του πάρκου, θα έβλεπε ότι το Strawberry Fields βρίσκεται σε μία θέση που μοιάζει όπως ένα δάκρυ. Αυτό έγινε έτσι μετά από αίτημα της χήρας του Lennon, Yoko Ono Lennon, η οποία συνεργάστηκε με τον αρχιτέκτονα τοπίου.

Central Park Λεον

Πρόβατα στο Central Park
Σήμερα πολλοί επισκέπτες στο Central Park και στην περιοχή Sheep Meadow έρχονται για να χαλαρώσουν στο γρασίδι με ένα καλό βιβλίο, αλλά την περίοδο 1864-1934 – όπως υποδηλώνει το όνομά του – φιλοξενούσε ένα πραγματικό κοπάδι από πρόβατα. Τα ζώα βοσκούσαν εδώ όταν δεν βρίσκονταν μέσα σε ένα κοντινό βικτοριανό κτίριο που θα γινόταν αργότερα το εστιατόριο Green.

central-park-sheep

Τα οχυρά του Central Park
Το βόρειο τμήμα του πάρκου περιλαμβάνει επίσης μεγάλη ιστορία. Κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1812, στην ανησυχία τους για μια βρετανική επίθεση στη Νέα Υόρκη, οι Αμερικανοί έχτισαν ένα οχυρωματικό σύστημα εδώ που περιλάμβανε τα Fort Clinton, Nutter’s Battery και Fort Fish. Όταν το Central Park Conservancy ξεκίνησε εργασίες αποκατάστασης στον τομέα αυτό πρόσφατα, ο αρχαιολόγος Richard Hunter αποκάλυψε τα απομεινάρια ενός λιθόστρωτου δρόμου που ονομαζόταν Kingsbridge Road. Πιστεύεται ότι είναι η παλαιότερη εθνική οδός έξω από την πόλη.

Central Park Οχηρο

Πολλές χρήσεις για το κτήριο Arsenal
Το κτήριο Arsenal – ένα κτήριο σε μεσαιωνικό στυλ που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του πάρκου στην Fifth Avenue και 64th Street – είναι η έδρα του Τμήματος Πάρκων Αναψυχής της πόλης και του Central Park Zoo. Όταν χτίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1800 είχε χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση πυρομαχικών για την Εθνική Φρουρά της Νέας Υόρκης. Μέσα από τα χρόνια, έχει επίσης υπηρετήσει ως αστυνομικό τμήμα, μετεωρολογική υπηρεσία, αρχικό σπίτι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και ένας αυτοσχέδιος ζωολογικός κήπος γεμάτος με ζώα δανεικά από τον ιδιοκτήτη τσίρκου PT Barnum. Υπάρχουν κάποιες παλιές φωτογραφίες ελεφάντων που περιφέρονται έξω από το Arsenal. Φυσικά, αυτό ήταν πριν ανοίξει το Central Park Zoo το 1934.

Central Park κτηριο Αρσεναλ

Η εγκατάλειψη του πάρκου
To Belvedere Castle είχε εγκατελειφθεί κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 και του 1970. Καλυμμένο με γκράφιτι, ήταν απλά ένα δείγμα της μεγάλης πτώσης που γνώρισε το πάρκο, καθώς είχε παραμεληθεί λόγω οικονομικών προβλημάτων. Τα λιβάδια είχαν μετατραπεί σε χώρους με σκόνη και σκουπίδια, η υποδομή κατέρρεε και τα σκουπίδια και τα γκράφιτι κάλυπταν όλο το πάρκο, το οποίο είχε γίνει ένα φυτώριο για παράνομες δραστηριότητες. Το 1980, μια ομάδα ενδιαφερόμενων πολιτών ενώθηκαν για να σχηματίσουν την μη κερδοσκοπική Conservancy, για την ίδρυση ενός δημόσιου-ιδιωτικού φορέα σε συνεργασία με την πόλη. Μέχρι σήμερα, η Conservancy έχει δαπανήσει 700 εκατομμύρια δολάρια προς την αποκατάσταση, τον προγραμματισμό και τη διαχείριση του Central Park, και είναι υπεύθυνη για το 75% του ετήσιου προϋπολογισμού λειτουργίας του πάρκου.

Central Park

Ο κινηματογράφος στο Central Park
Υπάρχουν δεκάδες ταινίες που έχουν γυριστεί στο Central Park και το Central Park Conservancy έχει ανταποκριθεί στις περισσότερες αλλόκοτες απαιτήσεις των παραγωγών των ταινιών. Σύμφωνα με το Conservancy, το πιο τρελό αίτημα ήρθε από τους παραγωγούς μιας ταινίας για τον πόλεμο του Βιετνάμ. Τους ρώτησαν αν θα μπορούσαν να “ανατινάξουν” την περιοχή Ramble, μια 154 στρεμμάτων δασική έκταση στη μέση του πάρκου, όπου έχουν παρατηρηθεί πάνω από 270 είδη πουλιών, με πραγματικά εκρηκτικά. Προσπάθησαν να πείσουν την ηγεσία της Conservancy να εγκρίνει το αίτημα, λέγοντάς τους ότι οι εκρήξεις θα βοηθούσαν το χώμα του εδάφους, αλλά τελικά απορρίφθηκαν.

Central Park ταινιες

Για οργανωμένες εκδρομές στη Νέα Υόρκη εμπιστευτείτε μας!

Πηγή: NewYorkTravel.gr

Μάιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Κατηγορίες

Newsletter

Κάρτα μέλους

Αποκτήστε τη ΔΩΡΕΑΝ και απολαύστε προνόμια και εκπτώσεις!