Επιλογή Σελίδας

Πάσχα στην Κέρκυρα

από | Μαρ 13, 2019 | Hot Tips, Ελλαδα

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή του χρόνου και στην Κέρκυρα έχει την τιμητική του.
Η Αίγλη και Λαμπρότητα της γιορτής δεν συναντώνται πουθενά αλλού στον κόσμο με τόσες εκδηλώσεις να φέρνουν κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες στο νησί.
Τα έθιμα ποικίλουν και οι παραδόσεις κρατούνται ζωντανές και απολαυστικές με τους κατοίκους να συμμετέχουν όλο και πιο ενεργά επί μέρες στα τοπικά δρώμενα.

Το έθιμο της Μαστέλας

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά, αλλά και αστεία έθιμα, είναι το έθιμο της Μαστέλας, που α-ναβιώνει στο εμπορικό κέντρο της Κέρκυρας (Πίνια). Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομά-δας, οι λεγόμενοι πινιαδόροι, τοποθετούν εκεί ένα μεγάλο ξε-σκέπαστο βαρέλι που το ονομά-ζουν Μαστέλα γεμάτο με νερό και διακοσμημένο με φοίνικες και μυρτιές. Σύμφωνα με την παράδοση, όποιος περνούσε δί-πλα από το βαρέλι θα έπρεπε να ρίξει μέσα ένα κέρμα. Ακρι-βώς την ώρα της πρώτης Ανάστασης, οι πινιαδόροι κυνηγούσαν τον κόσμο που περνούσε από την περι-οχή και έριχναν κάποιον μέσα στη Μαστέλα. Ο «άτυχος» έπειτα για εκδίκηση θα έπρεπε βρέξει όλους τους περαστικούς και τους μουσικούς της φιλαρμονικής με το νερό από τη Μαστέλα και στο τέλος έπαι-ρνε δικά του και όλα τα λεφτά. Πλέον, το έθιμο έχει πάρει πιο ήπια μορφή και όταν οι καμπάνες της Ανά-στασης ηχήσουν χαρμόσυνα, κάποιος πρέπει να βουτήξει μέσα στο βαρέλι και να βγάλει τα νομίσματα.

Οι Μπότηδες

Με το σήμα της πρώτης Ανάστασης στις 12 μμ, οι κάτοικοι της Κέρκυρας ανοίγουν τα παραθύρια από τα τριώροφα και τε-τραώροφα κτίρια και «αμολούν» με δύνα-μη τους μπότηδες από τα μπαλκόνια τους. Οι μπότηδες είναι πήλινα κανάτια με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι για μεταφορά. Οι Κερκυραίοι τους γεμίζουν με νερό ώστε να είναι πιο βροντεροί κατά τη ρίψη και τους στολί-ζουν με κόκκινες κορδέλες – το κόκκινο είναι το χρώμα του νησιού. Το έθιμο αυτό σηματοδοτεί τη λήξη του χειμώνα και την αναγέννηση της Φύσης αλλά θεωρείται από τους ντόπιους και ξορκισμός ενάντια στο κακό. Μόλις τελειώσουν οι ρίψεις, οι Φιλαρμονικές ξεχύνονται στους δρόμους παίζοντας χαρμόσυνη μουσική.

Extra tip: Σύμφωνα με τους κατοίκους του νησιού, ένα κομματάκι από στον σπασμένο Μπότη θα σας φέρει καλή τύχη, το καλύτερο σουβενίρ από τις διακοπές σας!

Των Βαγιώνε

Η Κυριακή των Βαΐων, «των Βαγιώνε» όπως λένε οι ντό-πιοι, σηματοδοτεί την έναρξη του Κερκυραϊκού Πάσχα με τη λιτάνευση του σεπτού σκηνώ-ματος του Αγίου Σπυρίδωνα. Η λιτανεία αυτή είναι η πιο μεγάλη σε διαδρομή και περι-φέρεται κατά μήκος των πα-λαιών Ενετικών Τειχών της πόλης, ενώ είναι η μοναδική στην οποία συμμετέχουν όλες οι Φιλαρμονικές του νησιού για να τιμήσουν τον πολιούχο Άγιο του νησιού. Το ίδιο βρά-δυ, πραγματοποιείται στο Δη- μοτικό Θέατρο η καθιερωμένη συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος», με μελωδίες στο πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδας.

La musica

Το Μεγάλο Σάββατο στην Κέρκυρα ξεκινά με την αναπαράσταση του σεισμού που γίνεται στην Παναγία στις 6 το πρωί, σημάδι της Πρώτης Ανάστασης του Κυρίου. Η περιφορά του Επιταφίου γίνεται το ίδιο πρωί με την φιλαρμονική του δήμου να την συνοδεύει σε κάθε βήμα παίζοντας γνωστά τραγούδια του Beethoven και άλλων γνωστών συνθετών. Όμως καθ’ όλη τη διάρκεια της μεγάλης εβδομάδας, το νησί πλέει σε μελωδίες γνωστών συνθετών όπως το «Amlet», την πένθιμη «μάρτσια» του Ιταλού συνθέτη Faccio, το «Calde Lacrime» (Καυτά δάκρυα) του Ιταλού συνθέτη Micheli, το «Marcia Funebre» από την «Ηρωική» του Μπετόβεν και πολλά άλλα πένθιμα εμβατήρια.

 

Τα φαγητά

Η Ανάσταση στην Κέρκυρα εορτάζε-ται με τυμπανοκρουσίες, βεγγαλικά και πυροτεχνήματα. Οι μπάντες τρι-γυρνούν την πόλη παίζοντας εύθυμα εμβατήρια και ο κόσμος τρέχει ξοπί-σω τους τραγουδώντας. Το βραδινό γλέντι συνοδεύεται με τσιλίχουρδα (τοπική μαγειρίτσα), κόκκινα αυγά, φογάτσες, κολομπίνες (βενετσιάνι-κης προέλευσης χριστόψωμα σε σχή-μα περιστεριού) και κρασί. Οι Κερκυ-ραίοι το μεσημέρι της Λαμπρής τρώ-νε σούπα αυγολέμονο με 2-3 κρεατι-κά και αφήνουν τον οβελία για τη δεύτερη μέρα του Πάσχα ώστε να συνηθίσει ξανά το στομάχι από την πολυήμερη νηστεία.

 

Πάσχα αλά ελληνικά λοιπόν γιατί ποιος καλύτερος τρόπος να γιορτάσεις με καλή παρέα αυτή την όμορφη περίοδο του χρόνου και να ζήσεις στο μέγιστο τα έθιμα της θρησκείας μας; Απολαύστε το όμορφο νησί του Ιονίου μέσα από μία οργανωμένη εκδρομή του Joy Tours .

Απρίλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Κατηγορίες

Newsletter

Κάρτα μέλους

Αποκτήστε τη ΔΩΡΕΑΝ και απολαύστε προνόμια και εκπτώσεις!