limniplastira01
limniplastira02
limniplastira03
limniplastira05
limniplastira06
limniplastira07
limniplastira08

Με μια ματιά!:
* Απολαύστε τις διάφορες δραστηριότητες της λίμνης
* Εξερευνήστε με τις βόλτες σας τη λίμνη και το φράγμα της
* Θαυμάστε το μοναδικό τοπίο και τα διάφορα είδη πτηνών
* Επισκεφτείτε τα παραλίμνια χωριά
* Αποδράστε στον καταρράκτη Ανθοχωρίου
* Επισκεφτείτε Εκκλησίες και μοναστήρια
* Δοκιμάστε τις τοπικές νοστιμιές

Η τεχνητή λίμνη Πλαστήρα ή λίμνη Ταυρωπού ή ακόμα γνωστή κι ως «Μικρή Ελβετία», είναι μια από τις μεγαλύτερες τεχνητές λίμνες στη χώρα και αποτελεί έναν από τους ομορφότερους τουριστικούς προορισμούς της ορεινής Ελλάδας όχι μόνο λόγω του μαγευτικού της τοπίου, αλλά και εξαιτίας της ευνοϊκής της θέσης. Την ιδέα της δημιουργίας τεχνητής λίμνης συνέλαβε το 1925 ο στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας και η κατασκευή της ολοκληρώθηκε το 1960. Στη λίμνη συναντάμε ποώδη βλάστηση, διάφορα είδη πτηνών, ψάρια που ζουν στη λίμνη, όπως πέστροφες, λαβράκια, χέλια, γριβάδια, πεταλούδες, τσιρόνια, ασπρόψαρα και γλήνια, αλλά και μεγάλη ποικιλία θηλαστικών στην ευρύτερη κυρίως περιοχή.

Αξιοθέατα & δραστηριότητες

Αξιοθέατα

Ανθοχώρι – Καταρράκτης Ανθοχωρίου
Το Ανθοχώρι είναι ένα γραφικό χωριό που σίγουρα αξίζει να επισκεφθείτε. Στο χωριό θα βρείτε τον παλιό Νερόμυλο και ακολουθώντας το μονοπάτι θα σας οδηγήσει στο αποκορύφωμα του χωριού, τον καταρράκτη Ανθοχωρίου, ανάμεσα σε μια πολύ πυκνή βλάστηση. Ακόμη, το τοξωτό γεφύρι "καμάρα" του χωριού αποτελεί παράδειγμα αρχιτεκτονικής της εποχής αλλά και σημαντικό πολιτιστικό του μνημείο. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε το μουσείο Ανθοχωρίου, το οποίο διαθέτει αρκετά εκκλησιαστικά κειμήλια, αλλά και το ναό του Αγίου Γεωργίου που χτίστηκε το 1623.

Ιερά Μονή Παναγίας Πελεκήτης
Η Ιερά Μονή Παναγίας Πελεκητής είναι ένα μοναστήρι του 15ου αιώνα που βρίσκεται στη λίμνη Πλαστήρα σε υψόμετρο 1400 μέτρων, ελάχιστα χιλιόμετρα από το χωριό Καρύτσα. Σύμφωνα με την παράδοση, το όνομα της οφείλεται σε όνειρο των μαστορών που εμφανίστηκε η Παναγία λέγοντάς τους ότι «Θα πελεκήσεις το βράχο με το κοπίδι και θα φτιάξεις μια εκκλησία την οποία θα ονομάσεις Παναγία Πελεκητή». Στο εσωτερικό των δύο κτιρίων της Μονής μπορείτε να δείτε χειρόγραφα, ιερά ευαγγέλια και φυσικά το ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Μουσείο Νικόλαου Πλαστήρα
Το μουσείο βρίσκεται στο Μορφοβούνι και είναι ανοιχτό όλο το χρόνο. Όπως μαρτυρεί και το όνομά του είναι αφιερωμένο στον Νικόλαο Πλαστήρα. Μέσα στο μουσείο θα βρείτε αρκετές φωτογραφίες από τη ζωή του Πλαστήρα, προσωπικά του έγγραφα, αλλά και αντικείμενα του από τη ζωή του.

Το Φράγμα της λίμνης
Το φράγμα έχει μήκος 220 μέτρα και συγκρατεί να νερά του Ταυρωπού ποταμού. Με την επίσκεψη σας στο φράγμα της λίμνης, μπορείτε να απολαύσετε τη μοναδική θέα που προσφέρει με προοπτική τη λίμνη αλλά και να αγοράσετε τοπικά παραδοσιακά προϊόντα από τα μαγαζιά που βρίσκονται στη δεξιά πλευρά του φράγματος.

Βοτανικός Κήπος
Ο Βοτανικός Κήπος, βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Νεοχώρι και Καλύβια Πεζούλας. Διαθέτει μεγάλη ποικιλία στοιχείων για τη χλωρίδα της περιοχής, αλλά και συγκεκριμένα της Λίμνης. Στο χώρο του Βοτανικού κήπου λειτουργεί επίσης καφετέρια ενώ μπορείτε να αγοράσετε και αρωματικά φυτά και βότανα της περιοχής.

Παρατηρητήριο
Σε υψόμετρο 1350 μέτρων, δυτικά από το φράγμα, το παρατηρητήριο σας προσφέρει από τη μία πλευρά πανοραμική θέα της λίμνης ενώ από την άλλη μπορείτε να θαυμάσετε τα καταπράσσινα βουνά και τις κορυφές των Αγράφων.

Σπηλιά του Γάκη
Η σπηλιά του Γάκη είναι γεμάτη με σταλακτίτες και σταλαγμίτες ενώ η επίσκεψη σας στη σπηλιά του Γάκη πρέπει να γίνεται έπειτα από συνεννόηση με τον αρμόδιο φορέα της Σπηλαιολογικής και Ορειβατικής Κοινότητας Καρδίτσας, αλλά και με τη συνοδεία ειδικού οδηγού.

Δραστηριότητες

Ιππασία
Μια μοναδική εμπειρία τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους. Η ιππασία δίπλα στη λίμνη θα σας γαληνεύσει και θα σας φέρει πιο κοντά στη φύση.

Υδροποδήλατο
Αποτελεί μια από τις πιο ιδιαίτερες και ξεχωριστές δραστηριότητες που μπορεί να πραγματοποιήσει κάποιος στη λίμνη. Είναι για όλους χωρίς κάποιο συγκεκριμένο όριο ηλικίας, δεδομένου πως δε χρειάζεται ισορροπία.

Τοξοβολία
Τα τόξα ολυμπιακών προδιαγραφών σε συνδυασμό με τη γαλήνη της φύσης, θα σας μαγέψουν δίνοντας σας την ευκαιρία να απολαύσετε τη τοξοβολία στο κέντρο δραστηριοτήτων κοντά στα Καλύβια Πεζούλας.

Κανό
Με τη βοήθεια του κανό μπορείτε να ανακαλύψετε περισσότερα μέρη της λίμνης. Έχετε τη δυνατότητα να γνωρίσετε με τον καλύτερο και ιδιαίτερο τρόπο τη χλωρίδα και τη πανίδα της λίμνης

Πεζοπορία
Μια από τις πιο συνηθισμένες δραστηριότητες, τόσο στη λίμνη, όσο και στην ευρύτερη περιοχή είναι η πεζοπορία. Τα πολλά της μονοπάτια, αλλά και η φυσική της ομορφιά συμβάλλουν σημαντικά.

Ποδήλατο βουνού
Με τη ποδηλασία μπορείτε να εξερευνήσετε την περιοχή από το ένα άκρο, στο άλλο. Σημαντική προϋπόθεση γι’ αυτή τη δραστηριότητα για να μην κουραστείτε είναι να υπάρχει μια μέτρια έως καλή φυσική σωματική κατάσταση, δεδομένου πως οι υψομετρικές διαφορές στην περιοχή είναι μεγάλες. Ωστόσο, για τους πιο έμπειρους υπάρχουν και οι αγωνιστικές μηχανές και γουρούνες.

Πληροφορίες

Χρήσιμες πληροφορίες

• Νομός: Καρδίτσα
• Γεωγραφικό διαμέρισμα: Θεσσαλία
• Απόσταση από Αθήνα: 4 ώρες
• Πρόσβαση με: αυτοκίνητο & λεωφορείο
• Κόστος μεταφοράς με ΙΧ: 53€ (περιλαμβάνεται κόστος διοδίων)

Φαγητό & διασκέδαση

Μπομπότα
Όλα τα γεύματα τους από την εποχή του πολέμου τα συνόδευε η μπομπότα, η οποία είναι ψωμί φτιαγμένο με καλαμποκάλευρο. Σήμερα θα τη βρείτε σκέτη, με γέμιση, είτε γλυκιά, είτε αλμυρή.

Παραδοσιακές πίτες
Πολύ συνηθισμένο φαγητό τόσο στα σπίτια, όσο και στις ταβέρνες ήταν και είναι οι παραδοσιακές πίτες με χειροποίητο φύλλο. Οι κυριότερες πίτες είναι: λαχανόπιτα, γαλατόπιτα, κολοκυθόπιτα, πλαστός, τραχανόπιτα, χλωρόπιτα (με χλωρό τυρί), κλοτσοτυρόπιτα, μπατζίνα και ριζόπιτα.

Ριτζέλια ή Ρετσέλια
Τα Ριτζέλια ή αλλιώς γνωστά κι ως Ρετσέλια, είναι μια ποντιακή επιρροή. Πρόκειται για ένα είδος γλυκού του κουταλιού που μπορεί να βρείτε, είτε από διάφορα είδη φρούτων, είτε από διάφορα λαχανικά με την πιο γνωστή την κολοκύθα.

Καιρός

Πότε αξίζει να πάτε;
Η λίμνη Πλαστήρα και το τοπίο που την περικλείει είναι ένα από τα ομορφότερα σημεία της χώρας και συγκεκριμένα της κεντρικής ηπειρωτικής Ελλάδας που αναμφισβήτητα θεωρείται ως μια από τις καλύτερες περιπτώσεις αρμονικής ανθρώπινης παρέμβασης στο περιβάλλον. Το αποτέλεσμα είναι ένας ειδυλλιακός τόπος που αξίζει να επισκεφτείτε όλες τις εποχές του χρόνου με τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση να σημειώνεται κυρίως το φθινόπωρο έως και τέλη άνοιξης.

Μηνιαίες Θερμοκρασίες

Μήνας

Ιαν

Φεβ

Μαρ

Απρ

Μα

Ιουν

Ιούλ

Αυγ

Σεπ

Οκτ

Νοέμ

Δεκ

Ελαχ(°C)

2

5

7

8

14

18

20

23

19

12

9

3

Μεγ(°C)

11

15

16

22

24

31

33

32

29

21

19

14

 

imageΕκτυπώστε το φυλλάδιό μας

Καλέστε μας τώρα στο 210 86 20 103 για να μάθετε περισσότερα!