karpenisi01
karpenisi02
karpenisi03
karpenisi04
karpenisi05
karpenisi07

Με μια ματιά!:
* Απολαύστε τις βόλτες σας στην ιστορική πόλη
* Ανακαλύψτε και περπατήστε στα μαγευτική μονοπάτια του
* Εξερευνήστε τα πανέμορφα φαράγγια και τις Μονές
* Επισκεφτείτε το χιονοδρομικό κέντρο
* Αποδράστε στα παραδοσιακά χωριά
* Δοκιμάστε τις τοπικές νοστιμιές

Μια γοητευτική, φιλόξενη, μικρή και ορεινή πόλη χτισμένη στους πρόποδες της νοτιοδυτικής πλευράς του Βελουχίου, του αρχαίου Τυμφρηστού. Μια πόλη με επιβλητικά βουνά, ελατοσκέπαστες κορυφές, άφθονα τρεχούμενα νερά, έναν καταπληκτικής ομορφιάς φυσικό πλούτο, αλλά και ένα μαγευτικό γραφικό τοπίο που καθιστούν το Καρπενήσι ιδανικό προορισμό για τις διακοπές σας.

Αξιοθέατα & δραστηριότητες

Αξιοθέατα

Το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού με τον Οδοντωτό
To φαράγγι του Βουραϊκού αποτελεί ένα από τα πιο ωραία και φυσικά αξιοθέατα της χώρας με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το μικρό τρενάκι που το διασχίζει. Μέσα λοιπόν από τη διαδρομή σας με το οδοντωτό, το οποίο έχει χαρακτηριστεί κι ως η πιο θεαματική σιδηροδρομική γραμμή των Βαλκανίων, έχετε τη δυνατότητα να θαυμάσετε την άγρια ομορφιά, με τους επιβλητικούς βραχώδεις σχηματισμούς και τους καταρράκτες, ενώ περνάτε και από το πιο στενό σημείο, γνωστό ως «Πόρτες», όπου και έχει δημιουργηθεί σήραγγα από την οποία περνάει το τρένο. Τη διαδρομή μπορείτε είτε να την κάνετε με το οδοντωτό, είτε ακόμα και με τα πόδια καθώς δίπλα από τις γραμμές του τρένου θα βρείτε το μονοπάτι που πολλοί χρησιμοποιούν για τις πεζοπορικές τους διαδρομές.

Δημοτικό Μουσείο Ολοκαυτώματος
Πρόκειται για το Δημοτικό σχολείο των Καλαβρύτων, το οποίο κάηκε ολοσχερώς από τους γερμανούς και έπειτα από την απελευθέρωση και ανακατασκευή του, κηρύχτηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού και σήμερα στεγάζει το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, ένα μνημείο στο οποίο σίγουρα θα βιώσετε μεγάλη συγκίνηση για τον τόπο.

Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας
Το Ιστορικό μνημείο της Αγίας Λαύρας, απέχει ελάχιστα χιλιόμετρα από το κέντρο των Καλαβρύτων και θεωρείτε ως το κέντρο της εθνεγερσίας κατά των τούρκων το 1821 με την ύψωση του Λαβάρου και την ορκωμοσία των αγωνιστών από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό. Στο Μουσείο της θα βρείτε το λάβαρο της Επανάστασης του ’21, ενώ στον προαύλιο χώρο θα δείτε και τον πλάτανο της Επανάστασης που κρύβει μια τεράστια ιστορία χρόνων, όπως την ύψωση του ιερού λαβάρου της κοιμήσεως της Θεοτόκου από τον Παλαιών Πατρών Γερμανών, αλλά και την εκτέλεση των μοναχών από τους ναζί.

Ο τόπος θυσίας
Αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα πιο ξεχωριστά μνημεία της πόλης των Καλαβρύτων και βρίσκεται στο λόφο Καπή, ελάχιστα μέτρα από το κέντρο. Σ’ αυτό το σημείο εκτελέστηκαν όλοι οι άντρες της περιοχής από 14 ετών και πάνω, από τους Γερμανούς. Σήμερα, στη ράχη του Καπή βρίσκεται το γλυπτό της Καλαβρυτινής μάνας και ο μεγάλος σταυρός για να θυμίζει το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων.

Το σπήλαιο των Λιμνών
Ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης που δύσκολα θα βρείτε όμοιο του κάπου αλλού. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Καστριά και διαθέτει λαβυρινθώδεις διαδρόμους, μυστηριώδεις στοές και ιδιαίτερους σταλακτικούς σχηματισμούς, αλλεπάλληλες κλιμακωτές, σε τρείς ορόφους λίμνες. Το Σπήλαιο διατηρεί μόνιμα νερά σε δεκατρείς λίμνες, ενώ το αξιοποιημένο μήκος του Σπηλαίου, που είναι επισκέψιμο, είναι 500μ. και η διάβαση γίνεται από υπερυψωμένες τεχνητές γέφυρες.

Ο ιστορικός πύργος των Πετμεζαίων
Από τα πιο όμορφα αξιοθέατα των Καλαβρύτων. Βρίσκεται στους Κάτω Λουσσούς και είναι από τους παλαιότερους πύργους της ορεινής Πελοποννήσου. Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα οχυρωμένης κατοικίας και υπήρξε κατ' εξοχήν κέντρο αντίστασης εναντίον των Τούρκων, ενώ αποτέλεσε ορμητήριο της οικογένειας των Πετιμεζαίων ή Πετμεζαίων, που προερχόταν από την Ήπειρο απ' όπου αναγκάστηκε να φύγει εξαιτίας των τουρκικών διώξεων και να εγκατασταθεί στους Κάτω Λουσούς Καλαβρύτων.

Μνημείο Ηρώων Αγωνιστών του 1821
Στο λόφο βόρειας της Μονής της Αγίας Λαύρας υψώνεται το λαμπρότερο μνημείο του Έθνους, το Ηρώο των αγωνιστών της Επανάστασης του 1821, που θυσιάστηκαν για την ανεξαρτησία του Ελληνικού Έθνους από τον Τουρκικό Ζυγό. Αποτελείται από σύνθεση τριών ανδρών που παριστάνουν τη συμμετοχή του κλήρου και των αγωνιστών στην Επανάσταση του 1821 και την Ελευθερία του Ελληνικού Έθνους. Κάθε χρόνο οι εκδηλώσεις εορτασμού της Εθνικής Επετείου, που διοργανώνει ο Δήμος Καλαβρύτων αρχίζουν από το Ηρώο, όπου τελείται τρισάγιο, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Δραστηριότητες

Χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων
Το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων, γνωστό ως και το μεγαλύτερο χιονοδρομικό της Ελλάδας, απέχει ελάχιστα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και αποτελεί σήμα κατατεθέν για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις με 8 αναβατήρες και 13 πίστες όλων των κατηγοριών. Λειτουργεί καθημερινά, κατά την χειμερινή περίοδο (από το Δεκέμβριο έως τον Απρίλιο) από τις 8:30 έως τις 16:00. Στις εγκαταστάσεις του υπάρχουν χώροι στάθμευσης, καφετέριες και εστιατόρια, κατάστημα πώλησης και ενοικίασης εξοπλισμού χιονοδρομίας, ειδών φωτογραφίας καθώς και σταθμός Α΄ Βοηθειών.

Πεζοπορικές διαδρομές – Ορειβασία
Τα ακαταμάχητα κρυμμένα τοπία των Καλαβρύτων αλλά και της ευρύτερης περιοχής, σε συνδυασμό με την άγρια ομορφιά των περιοχών, θα σας δελεάσουν με έναν μαγικό τρόπο, ώστε να καταλήξετε είτε στην πεζοπορία είτε στην ορειβασία. Τα Καλάβρυτα διαθέτουν όλων των ειδών τις διαδρομές, από ευχάριστες εύκολες αναβάσεις έως και δύσκολες ορειβατικές διαδρομές, που θα σας συναρπάσουν, ενώ ο ήχος από τα μικρά ζωάκια θα σας συντροφεύει στη διάρκεια της διαδρομής ενώ το ανώμαλο έδαφος του δάσους θα σας κάνει να λατρέψετε τα Καλάβρυτα. Κάποιες από τις πιο γνωστές διαδρομές είναι: Καλάβρυτα- Ζαχλωρού, Καλάβρυτα- Διακοφτό και Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων - Ορειβατικό Καταφύγιο - Νεραϊδοραχή - Ψηλή Κορφή Μαυρολίμνη - Ύδατα Στυγός.

Διαδρομές με τζιπ
Μια μοναδική εμπειρία για τους λάτρεις της φύσης και των εξορμήσεων με τετρακίνητα 4Χ4 οχήματα. Μέσα από τις διαδρομές σας, περνάτε κυρίως από χωματόδρομους και διασχίζετε δάση, τοπία με υπέροχη θέα, ρυάκια και χείμαρρους. Οι δύο πιο γνώστες διαδρομές που μπορείτε να πραγματοποιήσετε είναι: η διαδρομή Μετόχι – Κούτελη και η διαδρομή Άνω Βλασία – Λεχούρι.

Πληροφορίες

Χρήσιμες πληροφορίες

• Νομός: Αχαΐα
• Γεωγραφικό διαμέρισμα: Πελοπόννησος
• Απόσταση από Αθήνα: 2 ½ ώρες
• Πρόσβαση με: αυτοκίνητο & λεωφορείο
• Κόστος μεταφοράς με ΙΧ: 35€ (περιλαμβάνεται κόστος διοδίων)

Φαγητό & διασκέδαση

Ροδοζάχαρη
Ένα από τα πιο διάσημα και παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού των Καλαβρύτων με ροδοπέταλα από τις τριανταφυλλιές της περιοχής.

Τεντούρα
Γνωστή και ως μοσχολοβήθρα, ένα τοπικό παραδοσιακό ηδύποτο, το οποίο θα το βρείτε σε χρώμα βαθύ καφέ, χάρης του εκχυλίσματος διάφορων μπαχαρικών, φύλλων και καρπών νεραντζιού.

Λουκούμια
Τα λουκούμια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής παράδοσης. Τόσο στα Καλάβρυτα, όσο και στην ευρύτερη περιοχή αποτελούν σήμα κατατεθέν χάρης στο ιδιαίτερο χρώμα και τη ξεχωριστή βελούδινη υφή τους.

Οινοποιητικά προϊόντα
Τεράστια ποικιλία οινοποιίας έχει εξαπλωθεί στην Ελλάδα, ωστόσο σημαντική είναι κυρίως η καλλιέργεια που συναντάμε στο νομό Αχαΐας. Μη ξεχάσετε τόσο να προμηθευτείτε, όσο και να δοκιμάστε κάποια από τα εκλεκτά κρασιά, όπως ο Ροδίτης, το Μοσχάτο Ρίου και η Μαυροδάφνη.

Καιρός

Πότε αξίζει να πάτε;
Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τόσο στα γύρω χωριά όσο και μέσα στην πόλη, με πλήθος καλοδιατηρημένων κτιρίων και εξαιρετικά δείγματα παραδοσιακής τοπικής αρχιτεκτονικής, όπως θα προσέξετε αρχοντικά, τοξωτά γεφύρια, βυζαντινές εκκλησίες και παλιά σχολεία, κατατάσσουν το Καρπενήσι ως έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς, τόσο χειμερινών, όσο και καλοκαιρινών διακοπών, με αναπτυσσόμενες τουριστικές υποδομές και δυνατότητα για πολλές δραστηριότητες και χαλάρωση.

Μηνιαίες Θερμοκρασίες

Μήνας

Ιαν

Φεβ

Μαρ

Απρ

Μα

Ιουν

Ιούλ

Αυγ

Σεπ

Οκτ

Νοέμ

Δεκ

Ελαχ(°C)

2

6

7

9

14

19

21

23

19

12

10

3

Μεγ(°C)

12

15

17

22

25

31

33

33

29

21

19

14

 

 

imageΕκτυπώστε το φυλλάδιό μας

Καλέστε μας τώρα στο 210 86 20 103 για να μάθετε περισσότερα!