Επιλογή Σελίδας

Χριστούγεννα στην Ρώμη

από | Νοέ 19, 2014 | Hot Tips, Ευρωπη, Ιταλια

Η Ρώμη είναι μια από τις πόλεις που αξίζει να επισκεφθεί κανείς κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων.
Μερικά από τα κορυφαία Χριστουγεννιάτικα θεάματα, για τη περίοδο από τις αρχές Δεκεμβρίου μέχρι τα Θεοφάνεια, πραγματικά θα σας εντυπωσιάσουν:

Χριστουγεννιάτικη αγορά στη Piazza Navona της Ρώμης

Τον Δεκέμβριου, η Piazza Navona, η περίφημη μπαρόκ πλατεία των Ρώμης, μετατρέπεται σε μια τεράστια Χριστουγεννιάτικη αγορά. Εδώ θα βρείτε πάγκους που πωλούν όλα τα χριστουγεννιάτικα είδη, από γλυκά, παιχνίδια, φιγούρες φάτνης, διακοσμητικά μέχρι και δώρα. Λίγο αργότερα μέσα στο Δεκέμβριο στήνεται και μια μεγάλη φάτνη.

Χριστουγεννιάτικες Αγορές Ρώμη

Χριστουγεννιάτικο δέντρο στη Πλατεία Αγίου Πέτρου

Κάθε χρόνο στη πλατεία του Αγίου Πέτρου, στήνεται ένα τεράστιο Χριστουγεννιάτικο δένδρο με μια φάτνη σε φυσικό μέγεθος, η οποία συνήθως αποκαλύπτεται τη παραμονή των Χριστουγέννων. Χιλιάδες επισκέπτες ανά τον κόσμο εισρέουν στη πλατεία τα μεσάνυκτα της παραμονής και παρακολουθούν από τεράστιες οθόνες τη θεία Λειτουργία στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου που τελεί ο Πάπας, ενώ στη συνέχεια το απόγευμα της ημέρας των Χριστουγέννων ο Πάπας διαδίδει το Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του απευθείας από το παράθυρο των διαμερισμάτων του πάνω ακριβώς από την πλατεία. Στην ίδια πλατεία μάλιστα στις 13 Δεκεμβρίου οργανώνεται μια πολύχρωμη παρέλαση για τη γιορτή της Αγίας Λουκίας.

Χριστουγεννιάτικα Δέντρα στη Ρώμη

Η φάτνη της Santa Maria Maggiore στη Ρώμη

Λέγεται ότι είναι η παλαιότερη μόνιμη σκηνή που απεικονίζει τη Γέννηση. Σκαλίστηκε σε μάρμαρο από τον Arnolfo di Cambio στα τέλη του 13ου αιώνα, μια προσφορά του για το πρώτο Ιωβηλαίο της Ρώμης το 1300. Αν και αρχικά εκτέθηκε μέσα στο ναό, τώρα πια βρίσκεται στο μουσείο της Santa Maria Μaggiore. Κάτω από την Αγία Τράπεζα υπάρχει μια λειψανοθήκη που λέγεται ότι περιέχει κομμάτια της αρχικής φάτνης. Τώρα φυλάσσεται σε μια κρύπτη που έχει το ίδιο μέγεθος με το σπήλαιο στο οποίο γεννήθηκε ο Χριστός. Τα μεσάνυκτα οι καμπάνες του ναού χτυπούν για να σημάνουν την αρχή των Χριστουγέννων.

Μαρμάρινη Φάτνη στη Ρώμη

Η φάτνη στο ναό των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού στην Ιταλία

Στον ναό εκτίθεται μία από τις μεγαλύτερες σκηνές της Γέννησης (ανοικτά Παρασκευή-Κυριακή εκτός Αυγούστου, από 09:00-13:00 και 15:00-18:00). Αφιερώθηκε από τον Κάρολο 3ο της Νάπολη, και περιλαμβάνει εκτός από θρησκευτικές φιγούρες και φιγούρες ανθρώπων της καθημερινότητας. Για την κατασκευή της φάτνης εργάσθηκαν έξι ξυλογλύπτες επί σαράντα χρόνια, προσθέτοντας κάθε χρόνο και νέες φιγούρες. Τα αγαλματίδια που αντιπροσωπεύουν τη βασιλική αυλή είναι ντυμένα με εκλεκτά υφάσματα.

Θείο Βρέφος και Χριστουγεννιάτικα Γράμματα

Κατά τον 16ο αιώνα, σε ένα κομμάτι ελιάς από τον Κήπο της Γεσθημανής, σκαλίσθηκε ένα άγαλμα. Σύμφωνα με το θρύλο, μόλις ολοκληρώθηκε η κατασκευή του, βάφτηκε θαυματουργικά από μόνο του. Κατά την επιστροφή του στη Ρώμη, το πλοίο που το μετέφερε βυθίστηκε αλλά το άγαλμα ξεβράστηκε στην ακτή, ευλογήθηκε από τον Πάπα και φυλάχθηκε στο Ναό της Santa Maria Aracoeli στο λόφο του Καπιτωλίου. Στις αρχές του 1990, το αρχικό άγαλμα κλάπηκε και ζητήθηκε η δημιουργία αντιγράφου το οποίο επίσης ευλογήθηκε από τον Πάπα. Στο Θείο Βρέφος απευθύνουν τα γράμματά τους τα παιδιά της Ρώμης. Τη παραμονή των Χριστουγέννων το άγαλμα τοποθετείται στη φάτνη του ναού και στις 6 Ιανουαρίου λιτανεύεται στα σκαλοπάτια του ναού. Χιλιάδες πιστοί άνθρωποι συρρέουν για τη λιτανεία.

'Αγαλμα Χριστού Ιταλία

Χριστουγεννιάτικα δέντρα στη Ρώμη

Παρ’ όλο που δεν αποτελούν Ιταλική παράδοση, σταδιακά άρχισαν να γίνονται δημοφιλή. Εκτός από το δέντρο στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, δύο από τα μεγαλύτερα Χριστουγεννιάτικα δένδρα της Ρώμης στήνονται συνήθως στη Piazza Venezia και δίπλα στο Κολοσσαίο. Δέντρο επίσης στήνεται και μπροστά από τα μουσεία στο λόφο του Καπιτωλίου. Ορισμένα καταστήματα, ξενοδοχεία και εστιατόρια στήνουν μικρά δέντρα με ή χωρίς φώτα.

Χριστουγεννιάτικα Δέντρα στη Ρώμη

Φώτα, παγοδρομίες και ψητά κάστανα στη Ρώμη

Οι κυριότεροι δρόμοι της Ρώμης είναι στολισμένοι με φώτα και γεμίζουν από πλανόδιους μουσικούς και μικροπωλητές που πωλούν κάστανα. Όμορφη περιοχή για να επισκεφτείτε είναι οι εμπορικοί δρόμοι κοντά στη Piazza di Spagna. Στήνεται επίσης υπαίθριο παγοδρόμιο, ανοικτό από τις 10:00 έως τα μεσάνυκτα, κοντά στο Castel Sant’ Angelo, όπου υπάρχει επίσης και μια μικρή Χριστουγεννιάτικη αγορά.

Παγοδρόμια στη Ρώμη

Menorah στη Piazza Barberini

Στη Ρώμη ανθεί μια μεγάλη Εβραϊκή κοινότητα και το Χανουκά είναι μια επίσης σημαντική γιορτή του Δεκεμβρίου. Μια μεγάλη Menorah (Επτάφωτη Λυχνία) στήνεται στη Piazza Barberini και κάθε βράδυ ανάβει και από ένα λυχνάρι κατά τη διάρκεια του Χανουκά.

Χανουκά στη Ρώμη

Αν θέλετε να ζήσετε και εσείς μοναδικές χριστουγεννιάτικες στιγμές στη Ρώμη κλείστε τη θέση σας στις οργανωμένες εκδρομές για Ιταλία.

Απρίλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Κατηγορίες

Newsletter

Κάρτα μέλους

Αποκτήστε τη ΔΩΡΕΑΝ και απολαύστε προνόμια και εκπτώσεις!